sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Kysymyksiä

 Heips! Sovittiin Afuzen kanssa että tehdään toisillemme 25 kysymystä joihin julkaisemme vastaukset omiin blogeihimme. Tässä omat vastaukseni. Afuzen vastaukset miun laittamiini kysymyksiin.

HENKILÖKOHTAISET:

1. Millaisia eläimiä hevoset mielestäsi ovat?

Hmm. Hevosesta tulee mieleen iso, uljas ja lempeäkin eläin. Ei kuitenkaan mikään lapanen jota voi pyöritellä miten haluaa ja joka pyörisi täysin ihmisen tahdon mukaan. Ehkä jopa mielestäni hevosten älyä, tunteita ja arvoa aliarvioidaan kovasti.

2. Milloin elämä on parhaimmillaan?

Elämä on parhaimmillaan silloin kun on vain onnellinen olo. Ei väsytä, ei stressaa. Ja silloin siihen kuuluu kanssa mukaan oma intohimo koirat. Ja muuten vain mahdollisuus opiskella eri eläinlajeista, mallailla yms. Mallailu on tärkeä osa, muttei sekään mene koirien yli. En ilman mallailua osaisi tulla toimeen kuitenkaan.
Tämä on onnea. Sain oman vision taltioitua johonkin sellaisena kuin se päässäni oli.

3. Haaveiletko hevosenomistajuudesta? Miksi/miksi et?

Haaveilen. Hevoset ovat hienoja eläimiä, ja olisi mahtavaa päästä oppimaan niistä lisää ihan oikean hevosen kanssa. Hevosen pito on kuitenkin kallista ja valitettavasti siihen ei välttämättä tarjoudu koskaan mahdollisuutta, on monia muitakin eläimiä joita haluaisin joskus omistaa. 

4. Mikä on tärkeintä elämässä?

Hmm... Itse oikeasti harvoin pohdin tämmöisiä. Elämään ei mielestäni kuulu yhtä tärkeintä asiaa ja toisaalta en esim voi onnellisuutta asettaa tärkeimmäksi. Monesti todellinen onni ei sisällä kompromisseja joita tulee tehdä esimerkiksi ympäristömme eteen.
Itselleni ympäristönsuojelu on hyvin tärkeä asia ja siksi esimerkiksi luovun monesta asiasta jotka varmasti tekisivät minut onnellisemmaksi.
En siis tiedä mikä olisi tärkeintä, ehkä se että kokonaisvaltaisesti tietää omat arvonsa, ja mitä haluaa elämältään ja osaa tasapainottaa nämä asiat järkevästi.

PIENOISMALLIHARRASTUS:

5. Lempimerkkisi? Miksi?

Varmaan breyer tehdasmerkeistä. Breyerit ovat tehdasmerkeistä laatu-hintasuhteeltaan fiksuimpia, niitä saa jopa jotenkin Suomesta jne. Esim copperfoxit kiinnostavat, mutta omaa silmää ei oikeasti hivele kuin kaksi copperfoxin moldia ja nyt julkaistava kylmäverismoldi. Peter stonen moldit eivät myöskään kamalasti miellytä, ovat kalliita ja vaikeita saada. Schleich yms ei voi laskea edes pienoismalleiksi... CollectA menee mallimerkistä _joskus_ ei todellakaan aina.

Lelumerkin yksittäinen parempi malli. OF Papo.

Lelumerkistä REP. Merkki New Ray.

Kunnon mallimerkin OF. Breyer Brunello.


6. Miten perheesi ja ystäväsi suhtautuvat harrastukseen?

Nuorempana piti perhe tätä ehkä vaan leikkinä ja ihmettelivät mihin tarvitsen niin montaa muovikonia. Nykyään ihmiset kyllä tajuavat että olen ihan tosissani tän suhteen. Tai sitten eivät enää jaksa ihmetellä. Jotkut sukulaiset "vitsillä" yrittävät malleihin koskea yms. En tiedä kuinka monta kertaa olen vaistonvaraisesti lyönyt jonkun käden kauas mallihyllyistä (ääntä lähtee kanssa normaalia enemmän mikä on todella paljon sitten jo).
 Kavereilla ei ole tähän koskaan mitään kommentoitavaa. Yleensä heitä ei kiinnosta edes kysellä mitä tämä on. Joku yksittäinen kaveri on joka aina kyselee että mitä kaikkea hararstukseen kuuluu yms. 

7. Parasta mitä sinulle voisi tapahtua hevosmallailuun liittyen?

Saisin lottovoiton, voisin muuttaa jonnekin maaseudulle, saisin ison mallailuhuoneen ja voisin tehdä työkseni jotain mallailuun liittyvää (ei siis välttämättä kustomointia tms vaan esimerkiksi blogata aiheesta tms) tai sitten vain harrastaa tätä rajattomasti. Raha on nykyään aika kova este. 

8. Suosikkitaiteilijasi alalta? Miksi?

Ihan mitään varsinaista suosikkia ei ole. Muotoilijoista mm. Eberl, Carlton Sifton, Moody, Kilbourn ja Brewer. Eli aika tunnettuja nimiä. Kaikki muotoilevat todella realistista tai vain omaa silmää muuten suuresti miellyttävää mallia.
Maalaajista en ole vielä mitään suosikkia löytänyt, ja toisaalta varusteiden tekijöitä on monia hyviä. 

9. Missä muodossa pääosin harrastat?

Hmm... mikään tapa ei näy ainakaan luvuissa toista suurempana eikä mikään ole ihan suosikki. Tavallaan suosikkihommaani on repainting, tapahtui se sitten maaleilla tai pigmenteillä, mutten sitä eniten tee. Valitettavasti.

10. Millaista heppamallien kuvaaminen parhaimmillaan on?

Se on parhaimmillaan sitä kun valaistus, taustakangas ja malli toimivat yhteen. Tuloksena kuva jossa malli tulee esiin mahdollisimman aidon näköisenä ja toisaalta myös mahdollisimman lähellä totuutta.

11. Jos voisit suunnitella moldin (muotin) esimerkiksi Breyerille, millainen se olisi? (Rotu, skaala, sukupuoli, jne.)

Erittäin vaikea kysymys... Mielessäni ei ole mitään "pakko saada" mallia. Vastaan tähän nyt lajirajojenkin yli, vaikkei sitä olisi toivottu.

Kaipaisin oikeasti realistista nautamallia, jossa näkyy lajin yllättäväkin ketteryys ja elämänriemu. Nautamallit ovat usein todella tylsiä tai jos niissä on jotain liikettä niin kyseessä on lähes poikkeuksetta taisteluhärkä... Olisi hienoa saada moldi joka olisi joko vasikka, hieho tai lehmä (koska aina ne mallit jotka eivät vain seisoskele tai makaa ovat sitten sonneja...). Malli riemuitsisi, loikkisi. Onni silmissä. Rotu saisi olla esimerkiksi jokin muu kuin holstein, simmental, hereford tai longhorn, ylämaankarjakin on aika yliedustettua. Esimerkiksi brown swiss, desi, sahiwal, galloway tms.

Toisaalta kaipaan oikeasti hyvää koiramallia. Parasta olisi saada korrekti pumi (oma rotuni). Sellainen josta ilmenisi rodun olemus ja jolla olisi rodun ilme. Asennolal ei sillä niin väliä, kunhan olisi oikeasti realistinen koiramalli, ja jos olisi vielä omaa rotua...

Lisäksi parasta olisi jos breyer tekisi kunnollisia villieläimiä! Esimerkiksi erilaisia erittäin uhanalaisia lajeja, nubianvuohia, numbatin yms.

Hevosmalliksi voisi tehdä vaikka piehtaroivan, karvaisen suomenhevosen. Ei sukupuolella niin väliä.

Skaalana kaikille traditional. Aika paljon kaipaan siis ihan muuta kuin hevosmalleja joita oikeasti on maan päällä paaljon verrattuna muihin eläinlajieihin.

Schlecihin nautoja. Kaikki täysikasvuiset vain seisovat tylsästi, pääasiassa niin että pää on käännetty joko vasemmalle tai oikealle. Tylsää.

Breyerin lehmä. Sekin on tylsä.

12. Mikä on pahin painajaisesi?

Vaikea sanoa. Varsinkin omat kammot liittyisivät siihen, mutta siinä pitäisi olla kyllä jotain muutakin. Harvemmin pohdin mitään painajaismaisia tilanteita ja mitään pahinta painajaista en oikein osaa kuvitella.

13. Mikä saa sinut raivostumaan?

Välinpitämättömyys. Välinpitämättömyys muita, maailmaa ja eliöitä kohtaan. Jos tehdään asioita vain koska ne ovat itselle mukavia tai tekevät omasta elämästä helpompaa. Toivoisin jokaisen joskus elämään edes yksi solu omalla epämukavuusalueella niin koko maailma olisi parempi.

14. Onko sinulle koskaan ilkuttu harrastuksen tähden, tai muutoin annettu sen suhteen negatiivista palautetta?

Mallailu ei ole asia josta ihmiset edes mitään yleensä ymmärtävät. Ei näistä sen takia yleensä saa negatiivista palautetta.

Ykkönen ei ymmärrä ilkkumista. Ja moni ei ihan ensi näkemältä tule Ykkösen kanssa toimeen. Ykkönen on monille käsittämätön juttu, sillä sonnin ja pöllön risteymä ei ihan uppoa jokaisen päähän.


15. Mitä mieltä olet Suomessa suhteellisen yleisistä Schleich -blogeista?

Tämäkin tavallaan sellaisena alkanut, nimensäkin perusteella. Nuorempana niissä oli jotain kivaa. Nyt, ne ovat niitä blogeja joita en koskaan lue. Niissä harvemmin mitään minun makuuni kiinnostavaa sisältöä löytyy. Enkä muutenkaan laske schleichejä pienoismalleiksi, joten en näe miksi niistä lukisin muutenkaan, jos kerran mallailusta haluan lukea.

16. Luetko ulkomaalaisten (esim. amerikkalaisten) mallareiden blogeja?

 Joskus, jos ehdin. Valitettavan harvoin silloin kun ehdin nettiä selailla ehdin kauheasti blogeja oikeasti lukemaan. Yleensä päädyn silloin esimerkiksi katsomaan netflixiä tms ja vain makailemaan sängyllä.

17. Suosikki...
...hevosrotu?

 Apua. En oikeasti tunne hevosrotuja niin hyvin että minulla olisi suosikkia. Kylmäveriset ovat aina yhtä ihastuttavia.

...(hevos)väri tai väriyhdistelmä?

Tykkään simppelistä ja ehkä "tylsästäkin". Kaunis ruunikko (erityisesti todella tummat!) tai jonkinlainen kimo miellyttävät silmää.


...sukupuoli (ori, tamma vai ruuna)?

Minulla on oikeaa hevoskokemusta kunnolla vain kaverini ruunasta, joten en ihan osaa hevosten kohdalla sanoa.

18. Jos hinnalla ei olisi väliä, mitkä viisi hevosmallia haluaisit hankkia nyt?

Vaikea valinta... Ainakin breyerin Bouncer, Dark bay Reverse Brindle Warmblood Stallion, Shannondel, Manoc Capac ja varmaan Carina. (Afuze varmaan nyt kommentoi voimasanoja kun mainitsin vain breyereitä.)


19. Millaisia rutiineja sinulla on harrastuksen suhteen?

Tällä hetkellä ei oikein mitään. Minulla ei ole mitenkään säännöllisesti vapaita hetkiä joina voisin harrastaa, joten harrastan vain silloin kun ehdin ja jaksan. Aina ei jaksa vaikka haluaisi.

20. Mitä toivot harrastuksen tulevaisuudelta Suomessa?

Lisää harrastajia, parempia mahdollisuuksia saada malleja sekä suoraan mallailuun sopivia välineitä ja tarvikkeita. Myös ihan livenäyttelyt olisivat kova juttu.

21. Miten runsasta pienoismalliharrastus on sinun näkökulmastasi katsottuna?

Ei kovinkaan runsasta. Maailmanlaajuisesti toki harrastajia on varmaan jopa satoja tuhansia. Suomen määristä on vaikea sanoa... ehkä joitain tuhansia?

Jos kyse on omasta harrastuksesta niin se ei ole yhtä runsasta kuin toivoisin. Ei yksinkertaisesti ehdi.

22. Suurin (tai suurimmat) unelmasi pienoismalleihin liittyen? 

Olisi aivan unelma saada esimerkiksi parista lempimoldistani kunnon kongat kasaan... (mm. bouncer) Lisäksi ehkä suurimpia unelmia olisi joskus osata tehdä oikeasti laadukasta ja realistista pienoismallia. 

23. Jos teet tai haluaisit tehdä ns. valokuvatarinoita, millaisia kertomuksesi olisivat? Oletko jo suunnitellut sellaisia?

En oikein koskaan saa edes taltioitua "pakollisia" joten en ole tällaisia suunnitellut. Lisäksi valokuvatarinat eivät ole mikään oma suosikkijuttuni. Todennäköisesti jos tekisin niin tekisin ne esim inspiroituen jostakin kappaleesta ja tavallaan sitten kuvittaisin sen. Musiikki inpiroi minua monessa ja on aivan järkyttävän tärkeä osa elämääni vaikken itse sitä harrasta. Kuuntelen vain.

24. Onko harrastuksessa suuria epäkohtia? Miten ratkaisisit ne?

Vaikea kysymys... Ehkä harrastuksen vähyys ja se kuinka vähän ihmiset ylipäänsä tietävät tästä. Jos harrastajia olisi enemmän ja harrastus olisi yleisempää olisi harrastaminen helpompaa, yhteisöllisempää yms. Tietoa olisi helpompi saada. Omalta osaltani pyrin näitä ratkaisemaan mm. Pienoiskavion avulla ja ihan vain olemalla mahdollisimman aktiivinen.

Toisaalta mielestäni epäkohta on myös se, mistä puhuin viime vuonna eräässä postauksessani. Se, kuinka harrastukselle ei ole kunnon määritelmää (ainakaan Suomessa, toisin on esim Jenkeissä) tai kuinka aina oletetaan malleilta täydellisyyttä, kauneutta ja söpöyttä.


25. Luotko maailmaa pienoismalliesi ympärille? Kerro tästä ainakin hieman. (Maailmantekijää kiinnostaa.) 

Luon. Oma maailma on vielä lapsen kengissä, mutta toivon mukaan kasvaa. Maailmoja on toisaalta useampikin mielessä. Näissä erona aihe, toiseen ei ole edes malleja vielä. Tradeillani on oma talli (Zartstall), se on yksityistalli jossa pyörii ties millaista hiipparia ja on vähän kaikenlaista hevosta yms. Kyseinen maailma käsittää kaikki tradini, ja taitaa olla aikasta iso talli sitten... Tuonne on yksi nukke lähes kokonaan valmis (kaipaa hieman pigmenttiä, vaatetta yms, mutta ranka on kasassa ja lihat päällä), mutta lisää tulee kunhan saan kasaan.

Toinen maailma on mielessä ja käsittää kaikenlaisia omia mielikuvitukseni tuotteita. Mm. sonnipöllöt kuuluvat tänne. Kyseinen maailma on aika mielenkiintoinen ja taiteessani esiintyy muutenkin usein... Sitä kirjoitan, (yritän) piirrän ja teen malleiksi asti. Eli tämä ei ihan synny pienoismallien ympärille vaan mallit ehkä enemmän sen ympärille.

Ykkönen kuuluisi tuohon toiseen oudompaan maailmaan. Ykkönen on siis sonnipöllö, sonnipöllö on hyvin pitkälle kehitetty laji tässä maailmassa, näille on ulkonäöstä lähtien luonteeseen kaikki yksityiskohtaisesti suunniteltu. Toinen laji tässä maailmassa on mm. vuohilohari eli vuohen ja lohikäärmeen risteymä.

2 kommenttia:

 1. Hirmu hyviä vastauksia, vaikka kirjotitki vähemmän ku mie! Meikää ärsyttää omissa teksteissäni just se ku en osaa vastata ytimekkäästi, mutta noista ei oikein jää epäselvyyksiä.

  Ykkönen on joku siun blogin maskotti kohta, ainaki ton ilmeensä kanssa. :D

  Loistopointti on tuo, ettei oikea onnellisuus ja helppous kulje keskenään. Oikeestaan jos rupeaa pohtimaan syvemminkin ni oikeestaan se on niin, että elämästä voi (ainakin osittain) lähteä kaikki tolkku, jos mihinkään ei tarvihtis nähä vaivaa. (Siksi narisen siitäkin että pienoismallihevosen kuuluu olla realistinen, se ei ole helppoa, mutta toisaalta liian simppeli ei tuota yhtä suurta mielihyvää valmiiksi saatuna.)

  Moni asia on kyllä semmonen, mistä olen samaa mieltä, esimerkiks just tuo miten ykstoikkosesti nautamalleja tehdään. Tullu se huomattua kun perheessä on nautakeräilijä. Muutenki hevosia tunnutaan tekevän monipuolisemmin, vaikkei look sinänsä hyvä olisikaan; on paljon rotuja, asentoja ja värejä, samalla kun jotain muuta eläinlajia on vain pari moldia ja mallia...

  Zartstallista kerrot lisää sitte joskus jahka saat sitä vielä vähän lisää muotoiltua? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, että vastaukset ei oo niin huonoja ku pelkäsin :D

   Ykkönen varmaan toivoo sitä ;)

   Jep, ihminen taitaa olla sellainen laji ettei mikään riitä. Eli jos saa kaiken eteensä ni ei pidä siitä kaikesta ja haluaa toisen ihmisen vähän. Ja itse just kanssa oon todennu, että eiköhän jokaisella ole jotain arvoja tms jotka sotii keskenään ja niiden kanssa joutuu sitten tekemään kompromisseja. Tai esim joku arvo sotii vaikka oman harrastuksen luonteen kanssa...

   Zartstallista oonki höpissy siulle enemmänki, eilenki taisin jotain siihen liittyen pohtia :D

   Poista

Ennen kuin kommentoit:
-Vastaan lähinnä vain viesteihin joissa on oikeasti jotain sisältöä ts. herättävät minussa jotain sanottavaa. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista!
-Otan mielelläni postausehdotuksia vastaan. Kuitenkin on hyvin epätodennäköistä, että tekisin postausta jostain schleich-tallista tms. Minulla ei sellaista ole.
-Kuvaan canon eos 100D-järjestelmäkameralla. Pienoismallikuvauksessa käyttössäni on vain kittiputki. Vanhat kuvat on otettu canon ixus 132-pokkarilla.
-Minulla voi joskus kestää turhankin kauan vastata, pyrin kuitenkin vastaamaan mahdollisimman pian.

Kahdeksikosta yhdeksikköön

Heips! Tässä saattoi käydä sellainen vahinko että vuosi vaihtui. Päätin että aloitetaan vuosi jo pari vuotta blogiin julkaistulla tavoite- j...