lauantai 21. tammikuuta 2017

Pienoismallikielestä suomeksi + linkkivinkkejä

Heips!
Multa tultiin kommenteissa toivomaan postausta jossa kertoisin pienoismalliharrastuksen termeistä. Ajattelin selittää ainakin joitain termejä, jos jotain muita epäselviä on niin kommenteissa voi kysellä.
Täytekuva

Mold- Mold on käytännössä se malli ilman sitä maalia. Esimerkiksi Marwari (tai Kalahkaari), josta on sitten monta eri mallia/maalipintaa.
Model- Tämä on sitten käytännössä tuo erilainen maalipinta moldilla. Kun puhutaan esimerkiksi Rhapsody In Blackista puhutaan modelista joka on moldissa Trotting Arabian Mare.
Conga-  Kokoelma saman moldin malleja. Käsittääkseni conga on ihan yleinen termi jota käytetään myös pienoismalliharrastuksen ulkopuolella. Esim. täältä löytyy nätti silver conga.
Kustomointi- Kustomointi on yleistermi mallin muokkaukselle. Yleensä kustomoinnista puhuttaessa mallille on tehty vähän enemmän, kuin vain esimerkiksi uusi maalipinta. Kustomointiin sisältyvät repainting, etsaus, asennon muokkaus jne.
Repainting- Mallin uudelleenmaalaaminen. Tarkemmin aiheesta esim. FMHC:n sivuilta.
Etsaus/etching- Maalatun mallin maalipintaa käytännössä raaputetaan jotta saadaan valkoisia alueita. Näin voidaan tehdä esimerkiksi kirjavan hevosen valkoiset alueet tai saada malli näyttämään karvoitetulta. Etsauksesta enemmän esim. täältä.
Rehairing- Mallille tehdään uudet jouhet (harja ja häntä). Täältä lisää.
Retouching- Mallille tehdään pieniä korjauksia, esim. sen merkki maalataan uusiksi.
PSQ- Picture show quality. Malli siis kunnoltaan niin hyvä, että se voi pärjätä valokuvanäyttelyissä.
LSQ- Live show quality. Malli kunnoltaan niin hyvä, että se voi pärjätä livenäyttelyissä.

Siinä olisi sitten kaikki termit jotka mieleeni tulivat. Seuraavaksi linkkejä, joista voi hiukan enemmän tutustua pienoismallitermeihin ja muutenkin tähän harrastukseen.

FMHC- Finnish model horse collectors. Ehdottomasti käynnin arvoinen sivu. Lisäksi sivujen kautta pitäisi päästä FMHC:n foorumille joka on ehdottomasti hyvä paikka löytää apua, vinkkejä jne.

Identify your breyer- Jos yhtään enemmän kiinnostaa breyer ja breyerin mallit niin tämä on hyödyllinen sivusto.

Breyerin kotisivu- Breyerin kotisivuilta pääsee tutustumaan breyeriin, breyerin malleihin, ostamaan breyereitä ja löytyy sivuilta myös mielenkiintoisia sekä hyödyllisiä artikkeleita. Näillä sivuilla vierähtää tunti jos toinenkin ja siltikään ete ehdi kaikkea tutkimaan!

Siinä olikin tämä postaus. Hiukan tylsä, mutta koska noiden termien selitystä toivottiin niin tässä niitä tulee.
Ostin tällä viikolla vihdoin maaleja, ja olenkin jo suunnitellut mitä malleja maalaan. Olisin tänään niitä halunnut maalata, mutta minulle tuli jännetupintulehdus. En pysty siis nyt tekemään oikein mitään mihin tarvitsee peukaloa joten maalaus ei nyt onnistu.
Kysymyksiä on ilokseni tullut jo jonkin verran, ja aloitan niiden parissa sitten kun konekirjoittaminen helpottuu. :)

4 kommenttia:

 1. Sinänsä hyvä että linkkasit FMHC'n, sivut ovat täynnä hyödyllistä perustietoa, vaikka kerho itsessään on käsitykseni mukaan kuollut. Vanha foorumikin on kuollut, mutta kannattaa linkata tuohon tämä nykyinen: http://fmhf.foorumi.eu/index.php Ja tämä nykypalsta ei siis ole "FMHC'n foorumi" vaan Finnish model horse forum (itsenäinen eikä kerhonalainen). (Varsinkaan kun vanhalle palstalle ei enää sivuilta pääse, lienee hyvä levitellä tätä uutta joka suuntaan... Googlestakin siihen on vaikea törmätä, testattu sekin.)

  VastaaPoista
 2. Ohhoh! Mä en olekaan tiennyt että kerho olisi kuollut. Linkkasin just lähinnä sen informaation takia tämän. Uuden foorumin tiesin olevan, mutta jotenkin ajattelin, että sinne olisi kuitenkin linkki tuolla.
  Pitäisi varmaan itsekin tuonne foorulle joku päivä liittyä, vielä en aikaiseksi ole saanut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmin vanhalta foorumilta pääs uudelle, mutta äsken huomasin että senkin kökkööntyneen (ei käyttäjien toimesta sentään) vanhan rippeet on johonki kadonnu sieltä. En tiedä päivittääkö noita kerhon sivujakaan kukaan. Tavallaan pidän hyvänä asiana sitä että FMHC'ta levitellään, koska jos harrastajat tietää kerhon ainakin olleen joskus, voi sen ehkä uudelleen herätellä sitten kun tyyppejä on kylliksi...

   (Hmm, oli puhetta siitä Sch quarterista... Löysin vahingossa ehkä jotain: https://www.tori.fi/pirkanmaa/Schleich_hevonen_33218805.htm?ca=1&w=3 Liekö sitten tarpeeks hyväkuntone, riippuu ihmisestä mitä siitä ajattelee. Kuvista ei aina näe kaikkea...)

   Poista

Ennen kuin kommentoit:
-Vastaan lähinnä vain viesteihin joissa on oikeasti jotain sisältöä ts. herättävät minussa jotain sanottavaa. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista!
-Otan mielelläni postausehdotuksia vastaan. Kuitenkin on hyvin epätodennäköistä, että tekisin postausta jostain schleich-tallista tms. Minulla ei sellaista ole.
-Kuvaan canon eos 100D-järjestelmäkameralla. Pienoismallikuvauksessa käyttössäni on vain kittiputki. Vanhat kuvat on otettu canon ixus 132-pokkarilla.
-Minulla voi joskus kestää turhankin kauan vastata, pyrin kuitenkin vastaamaan mahdollisimman pian.

Kahdeksikosta yhdeksikköön

Heips! Tässä saattoi käydä sellainen vahinko että vuosi vaihtui. Päätin että aloitetaan vuosi jo pari vuotta blogiin julkaistulla tavoite- j...